ГЕНЕРАЛ-ЛЕЙТЕНАНТ ХРИСТО ЯНКОВ НЕДЯЛКОВ

(23.12.1864 - 27.10.1930)
Роден е в Търново на 23 октомври 1864г. След началното си образование продължава да учи в Петропавловската духовна семинария. Постъпва във ВНВУ и завършва през 1884г. Произведен в първи офицерски чин на 30 август 1884г. Една година по-късно като доброволец участва в Сръбско-българската война в сраженията при Трън, Сливница и Пирот. След войната е произведен в чин поручик на 30 август 1886г. Христо Недялков става капитан на 1 януари 1889г., майор-на 1 януари 1901г., подполковник-на 1 януари 1905г., полковник - на 21 февруари 1912г. Той взема участие в Балканската война в сраженията при Бунар Хисар, Чаталджа и Одрин. През Междусъюзническата война се сражава при Щип, Кочани и Брезник. По време на Първата световна война участва в боевете при Пирот, Лебене и Тутракан. От 1917 до 1918г. участва в атаката на Кубадинската позиция на Добруджанския фронт, при Черна вода, Букурещ и други. За особени заслуги е награден с ордени за храброст I и II степен, с орден “Св. Александър” и други военни отличия. Христо Недялков става генерал-майор на 20 май 1917г., а генерал-лейтенант 7 януари 1919г. Служи в 4-ти пехотен полк, 21 -ви пехотен полк, 18-ти пехотен полк, комендант на столицата, началник на 1-ва пехотна дивизия, началник на пограничната стража. Генерал Христо Недялков е уволнен на 27 октомври 1919г. Генерал Христо Недялков е автор на редица книги, посветени на войните за национално обединение и освобождение, в които взема лично участие: “Причини за поражението на нашата армия и критически очерк на септемврийските събития”, “Първа пехотна Софийска дивизия на Македонския фронт през втората половина на месец септември 1918г.”, “Чаталджа. Спомени и впечатления на участник”. Генерал Христо Недялков умира на 27 октомври 1930г.
Димитър Азманов отбелязва, че

в цялата си продължителна бойна служба, Недялков можеше да се похвали, че не е изгубил, подобно на Суворов, нито едно сражение... Неговият девиз беше „Всичко за България“ и той ѝ даде най-скъпото, което един баща има.
Генерал Недялков е баща на дееца на Вътрешната македонска революционна организация Михаил Недялков, загинал на 24 юли 1924 година в сражение със сръбски части в Царевоселско. В съболезнователно писмо до Христо Недялков Тодор Александров отбелязва:

Докато българското племе създава храбреци като Вашия син, непрежалимия наш другар – Мишо, Македония няма да остане дълго време под чуждо робство и българската нация я очаква светло бъдеще.
Източници: Търновските генерали- Горазд Чолаков, https://bg.wikipedia.org


Няма коментари:

©️Съдържанието в блога /текстове, фотографии и видео/ е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без разрешение от страна на Старо Търново е забранено.
Публикуваните тук материали са плод на чиста съвест и дълги часове труд. Ако ви харесва това, което правя и можете да си го позволите, помогнете на Старо Търново да съществува
Описание Сума
Дарение 10.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

ПОДКРЕПИ И ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ Generated image

Последвайте блога

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Общо показвания