В ПАМЕТ НА РАДКА, ИВАН И СТЕФАН КОСТОВИ share buttonYouTube channel- Veliko Tarnovo СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, ПРЕПОРЪЧАЙТЕ ГО!

Облекчение водната криза във В.Търново


Статия из търновския вестник "Янтра" от 1935г.
Безспорна истина е, че изобилието на чиста вода за едно населено място е необходимост и от голямо значение за неговата хигиена. По този въпрос е излишно да се спори. Затова ръководните лица винаги са поставяли въпроса за водата за разрешение. Благоприятното му разрешение обаче, зависи най-вече от средства и извори.
Управата на нашата община е поставяла въпроса за водоснабдяването на града за разрешение, обаче, поради многото средства, необходими за пълното разрешение на въпроса, задоволявала се е с частични водоснабдявания. Това, обаче, не е разрешило кризата от чиста вода за пиене. Такава се чувствува и общината е принудена да спира чешмите, не само из улиците, но и в къщите, и да ги пуща само по няколко часа от денонощието. Страдат гражданите, страда и хигиената на града, намалява се реномето на града като курортно място. Трябва да се направи нещо. Посочват се проекти за пълно водоснабдяване на града, неосъществими по посочените по-горе причини. Не може ли да се направи нещо, в което да се облекчи до висша степен кризата за вода в града ни и то с малко средства?
Ние смятаме, че може това да стане по следния начин: гражданите да се ограничат да вземат чистата вода само за пиене и готвене, а за миене, пране и др. проливания да използват дъждовната вода. За целта всеки гражданин да си направи щерна за дъждовна вода, която не ще струва кой знае колко средства, а и време за строеж е сега. По този начин консумацията на чистата вода ще се намали, тогава ще има вода във водопровода и не ще има нужда да се спират чешмите, а гражданите ще имат, при сегашното състояние на водопроводите винаги чиста вода. 

Явно  строенето на такива щерни е било препоръчително за търновци, защото в двора на нашата къща има построена такава, направена навремето точно с тази цел.

Грета Костова- Бабулкова
Описание Сума
Дарение BGN

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ако ви харесва блога може да ме подкрепите с дарение
Описание Сума
Дарение BGN