Облекчение водната криза във В.Търново

Статия из търновския вестник "Янтра" от 1935 г.
Безспорна истина е, че изобилието на чиста вода за едно населено място е необходимост и от голямо значение за неговата хигиена. По този въпрос е излишно да се спори. Затова ръководните лица винаги са поставяли въпроса за водата за разрешение. Благоприятното му разрешение обаче, зависи най-вече от средства и извори.
Управата на нашата община е поставяла въпроса за водоснабдяването на града за разрешение, обаче поради многото средства, необходими за пълното разрешение на въпроса, задоволявала се е с частични водоснабдявания. Това, обаче, не е разрешило кризата от чиста вода за пиене. Такава се чувствува и общината е принудена да спира чешмите, не само из улиците, но и в къщите, и да ги пуща само по няколко часа от денонощието. Страдат гражданите, страда и хигиената на града, намалява се реномето на града като курортно място. Трябва да се направи нещо. Посочват се проекти за пълно водоснабдяване на града, неосъществими по посочените по-горе причини. Не може ли да се направи нещо, в което да се облекчи до висша степен кризата за вода в града ни и то с малко средства?
Ние смятаме, че може това да стане по следния начин: гражданите да се ограничат да вземат чистата вода само за пиене и готвене, а за миене, пране и др. проливания да използват дъждовната вода. За целта всеки гражданин да си направи щерна за дъждовна вода, която не ще струва кой знае колко средства, а и време за строеж е сега. По този начин консумацията на чистата вода ще се намали, тогава ще има вода във водопровода и не ще има нужда да се спират чешмите, а гражданите ще имат, при сегашното състояние на водопроводите винаги чиста вода. 

Явно  строенето на такива щерни е било препоръчително за търновци, защото в двора на нашата къща има построена такава, направена навремето точно с тази цел.
Грета Костова- Бабулкова
 

Няма коментари:

©️Съдържанието в блога /текстове, фотографии и видео/ е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без разрешение от страна на Старо Търново е забранено.
Публикуваните тук материали са плод на чиста съвест и дълги часове труд. Ако ви харесва това, което правя и можете да си го позволите, помогнете на Старо Търново да съществува
Описание Сума
Дарение 10.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

ПОДКРЕПИ И ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ Generated image

Последвайте блога

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Общо показвания